Matti Karppa Jämeräpartainen insinööri

Sähkönsiirto on sosialisoitava

Viime päivinä olemme saaneet lukea paljon Jyrki Kataisen hallituksen surkeasta epäonnistumisesta: Fortumin valtio-omistuksesta luopumisesta ja sähkönsiirron päätymisestä ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Carunan jättikorotukset siirtohintoihin viiltävät syvältä meitä espoolaisia, koska Caruna hoitaa sähkönsiirron Espoossa, eikä nykypäivänä juuri kukaan voi välttyä sähkön käytöltä.

Sähkönsiirto on luonnollinen monopoli. On täysin mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa samalla maantieteellisellä alueella olisi useampi kuin yksi toimija tarjoamassa kilpailevia sähköverkkoja. Sähkönsiirron antamisesta pääomasijoittajien käsiin voidaan suorastaan puhua rahanpaino-oikeuden antamisena: nykymaailmassa kaikki ihmiset tarvitsevat sähköä ja ainoastaan yksi taho voi sitä heille toimittaa.

Tilannetta pahentaa vielä se, että Caruna käyttää erittäin härskiä verosuunnittelua eikä maksa juuri lainkaan veroja jättivoitoistaan Suomeen.

Tilanteen korjaamiseksi eduskunnan olisi käytettävä ylintä valtaa Suomessa, ja säädettävä lailla sähkönsiirron pakkolunastuksesta valtion omistukseen. Eikä syytä ole jäädä pelkkään sähkönsiirtoon; tämän periaatteen tulee koskea muitakin luonnollisia monopoleja, viranomaistoimintaa, luonnonvaroja ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen takaamiseksi edellytettäviä toimintoja.

Muun muassa seuraavien toimintojen on oltava valtio-omisteisia ja valtiollistettava niiltä osin kuin ne nykyisin ovat yksityisomistuksessa:

  • TV/Radioverkko: Digitalla on täysin Carunaan verrannollinen rahastusautomaatti.
  • Energiantuotanto: Energiantuotanto on niin kriittinen osa valtion huoltovarmuutta, ettei sen osalta voida luovuttaa päätäntävaltaa ulkomaisille toimijoille. Pidän erityisesti Rosatomin osakkuutta Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa uhkana.
  • Rautatiet ja maantiet: Kyseessä on esimerkillinen luonnollinen monopoli.
  • Katsastustoiminta: On varsin kyseenalaista, että lakisääteisiä tarkastustoimintoja hoitavat yksityiset yritykset. Tämä toiminta pitäisi hoitaa virkavastuulla.
  • Malmivarannot: Nykyinen kaivoslaki käytännössä sallii kansainvälisiä toimijoita riistämään maaperässä sijaitsevat rikkautemme ilman että me hyödymme siitä mitään. Kaivostoiminnan tulee olla valtiojohtoista, tulee ottaa luontoarvot huomioon, jalostaa malmit ensisijaisesti Suomessa ja käyttää toiminnasta saatu voitto Suomen kansan hyväksi.
  • Vesistöt ja metsät: Puhdasta juomavettä on Suomessa paljon tarjolla, ja se voi ilmastonmuutoksen myötä nousta arvoon arvaamattomaan. Vesistöt pitää säilyttää yhteisomistuksessa, eikä juomavettä tai kalastusoikeuksia saa yksityistää. Yksityinen metsänomistus on mielestäni myös kyseenalaista, mutta tältä osin en vielä näe yhtä vakavia uhkakuvia. Luonnon tulee kuulua kaikille.

Valitettavasti Juha Sipilän hallitus on uhannut jatkaa valtionomaisuuden halpuutusmyyntiä miljoonakaupalla. Tälle pitää laittaa stoppi! Kaikkea liikkuvaa leikkaavan hallituksen suunnitelmat on pysäytettävä, tarvittaessa vaikka yleislakolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Filosofisesti samaa mieltä, joskin joissakin mainitsemistasi kohdista "valtion" pitäisi tulevaisuudessa olla Eurooppa. Yksityisille monopoleille nuo asiat eivät kuulu.

Tapani Lahnakoski

Eikös pien- ja keskijänniteverkkoja voisi tehdä paikallisiksi osuuskunniksi? Omistajina verkon liittymänhaltijat.

Olisiko se sosialisointia, en tiedä? Ostettava ne kuitenkin olisi.

Toimituksen poiminnat